Sinus Sakit Kepala

Apakah sinus sakit kepala?

Sakit kepala Sinus berlaku apabila saluran sinus di belakang mata, hidung, pipi, dan dahi anda sesak. Sakit kepala sinus boleh dirasai pada kedua-dua belah atau kedua-dua belah kepala anda.
Sakit atau tekanan dirasai bukan hanya di kepala anda, tetapi di mana sahaja di kawasan sinus. Kadangkala sakit kepala sinus adalah gejala sinus sinus sinusitis yang berterusan.

Sakit kepala Sinus boleh berlaku secara bermusim jika anda mempunyai alahan, atau hanya kadang-kadang apabila sinus anda menjadi mencetuskan sebab lain. Terdapat ubat-ubatan herba, rawatan over-the-counter, dan ubat-ubatan preskripsi yang anda boleh ambil untuk merawat sakit kepala sinus. Rawatan resdung juga membantu.

Gejala sakit kepala sinus

Gejala sinuses yang meradang mengiringi sakit kepala sinus. Gejala-gejala ini termasuk:

  • kesakitan semakin teruk apabila anda bersandar ke hadapan
  • pelepasan hidung hijau atau kuning
  • tekanan yang tidak selesa di belakang dahi anda

Kadangkala sakit kepala sinus juga boleh memberi anda rasa keletihan atau sakit pada rahang atas anda. Kemerahan dan pembengkakan pipi, hidung, atau dahi boleh berlaku.

Sinus sakit kepala vs migrain

Menurut Yayasan Migraine Amerika, 50 peratus misdiagnosa migrain bermula dengan seseorang yang menganggap mereka mempunyai sakit kepala sinus. Klinik Mayo menunjukkan bahawa 90 peratus orang yang pergi ke doktor untuk sakit kepala sinus mendapati mereka mempunyai migrain.

Sekiranya anda tidak mempunyai gejala yang datang dengan sakit kepala sinus, anda mungkin mengalami migrain. Migrain dirawat dengan berlainan daripada sakit kepala sinus. Jika anda mengalami gejala seperti rasa mual, pening, atau kepekaan terhadap cahaya, anda mungkin mempunyai migrain dan bukan sakit kepala sinus.

Apakah sebab-sebab dan pencetus sakit kepala sinus?

Sakit kepala Sinus selalunya merupakan gejala sinusitis, di mana sinus menjadi meradang dari alergi atau pencetus lain seperti jangkitan. Sakit kepala Sinus juga boleh disebabkan oleh alahan bermusim yang terakhir tempoh masa yang panjang. Ini dipanggil rhinitis, atau demam hay. Infeksi Sinus dan penyumbatan sinus juga boleh menyebabkan sakit kepala sinus.

 

 

Rawatan dan pelepasan

Doktor sering mencadangkan membiarkan sinus menginfeksi sendiri. Amalan terbaik untuk orang dewasa tidak menerima rawatan perubatan untuk sinusitis akut melainkan mereka mengalami gejala tertentu, seperti demam, sakit teruk, atau jangkitan yang berlangsung lebih dari tujuh hari.

Rawatan rumah

Sekiranya anda mengalami sakit kepala sinus, penipisan kesesakan yang terperangkap dalam sinus anda boleh membantu. Cuba menjalankan humidifier atau mengairi sinus dengan larutan garam untuk membersihkan kawasan tersebut.

Bernafas dalam stim juga boleh membantu. Memohon kain lap hangat dan basah ke kawasan sinus anda boleh menggalakkan saliran dan melegakan tekanan.

Anda juga boleh cuba untuk mempromosikan saliran sinus dengan menekan perlahan pada tekanan mata sinus anda. Mulailah dengan kawasan di jambatan hidung anda di antara mata anda, dan ketik atau tekan tekanan berterusan selama kira-kira satu minit. Ini mungkin melonggarkan penyumbatan yang disebabkan oleh lendir terperangkap dalam sinus anda.

Untuk menggalakkan saliran dari hidung anda, tekan ringan pada kedua-dua belah hidung anda sekaligus sebelum menjatuhkan kepala anda ke hadapan dan meniup hidung anda. Jika anda menolak kawasan di bawah mata anda di bahagian atas tulang pipi anda dan seterusnya, anda mungkin mengalami sedikit tekanan.

Pilihan di atas kaunter

Analgesik, seperti ibuprofen (Advil) dan acetaminophen (Tylenol), boleh meremehkan rasa sakit yang anda rasa dari sakit kepala sinus. Mereka juga boleh merawat gejala lain, seperti rahang achy atau demam.

Tetapi ubat-ubatan ini tidak menangani keradangan asas yang menyebabkan rasa sakit yang anda rasa. Sekiranya sakit kepala sinus menjadi lebih teruk atau berterusan selama beberapa hari, hentikan menggunakan analgesik dan bincangkan dengan doktor tentang apa yang sedang berlaku.

Jika ubat-ubatan di rumah tidak membantu, anda mungkin ingin mencuba dekongestan, seperti oxymetazoline (Afrin) atau pseudoephedrine (Sudafed).

Tetapi jangan mengambil dekongestan selama lebih daripada tiga hari tanpa berbincang dengan doktor tentang penyumbatan sinus anda. Oxymetazoline boleh menyebabkan kesesakan rebound selepas tiga hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *