Rawatan & Penjagaan Bagi Pesakit Kencing Manis

Rawatan & Penjagaan

Diabetes adalah penyakit biasa, namun setiap individu memerlukan penjagaan yang unik.

Kami menggalakkan orang yang menghidap diabetes dan keluarga mereka untuk belajar sebanyak mungkin mengenai terapi dan pendekatan perubatan terkini, serta pilihan gaya hidup yang sihat.

Komunikasi yang baik dengan sekumpulan pakar boleh membantu anda merasakan kawalan dan bertindak balas terhadap keperluan yang berubah-ubah.

Ujian Glukosa Darah

Glukosa darah (juga dikenali sebagai gula darah) adalah ukuran penting kesihatan anda.

Terlalu banyak glukosa dalam darah adalah faktor umum di antara semua jenis diabetes. Glukosa mendapat rap buruk, tetapi ia tidak selalu buruk. Malah, glukosa baik!

Banyak makanan dipecahkan menjadi glukosa darah digunakan untuk tenaga untuk menyerap ke bahagian otak, jantung, dan otot kita.

Glukosa darah biasanya berasal dari makanan yang kita makan atau dibuat oleh hati. Ia biasanya dijumpai di dua tempat; dalam aliran darah seperti yang dibawa ke semua organ dan sel kita, dan di dalam sel di mana ia berubah menjadi tenaga.

Jika anda sedang berusaha untuk menguruskan tahap glukosa darah anda, kami boleh membantu!

Dengan alat dan strategi terbaru, anda boleh mengambil langkah hari ini untuk menguruskan glukosa darah anda, mencegah komplikasi yang serius, dan merasa lebih baik semasa menjalani diabetes.

 

Ubat

Orang dengan diabetes jenis 1 mesti menggunakan insulin.

Sesetengah pesakit diabetes jenis 2 boleh menguruskan diabetes dengan pemakanan dan senaman yang sihat.

Walau bagaimanapun, doktor anda juga perlu menetapkan ubat oral (pil) dan / atau insulin untuk membantu anda memenuhi tahap glukosa darah sasaran anda.

Insulin adalah hormon yang semulajadi yang dirembes oleh pankreas. Ramai orang yang menghidap kencing manis adalah insulin, sama ada kerana badan mereka tidak menghasilkan insulin (diabetes jenis 1) atau tidak menggunakan insulin dengan betul (diabetes jenis 2).

Terdapat lebih daripada 20 jenis insulin yang dijual di Amerika Syarikat. Insulin ini berbeza dengan cara mereka dibuat, bagaimana mereka bekerja di dalam badan, dan berapa kosnya. Doktor anda akan membantu anda mencari jenis insulin yang tepat untuk keperluan kesihatan anda dan gaya hidup anda.

 

Doktor, Jururawat & Lain-lain

Rasa lebih baik, tetap aktif, makan dengan baik, mengurangkan kebergantungan anda terhadap ubat … untuk mencapai matlamat anda, anda memerlukan sokongan setiap langkah.

Mencari pasukan profesional profesional yang mahir akan membantu anda menguruskan kencing manis anda dan memanfaatkan sepenuhnya sistem penjagaan kesihatan.

Tanya doktor diabetes utama anda (doktor, doktor amali keluarga, atau endocrinologist) untuk membantu anda membina sebuah pasukan berhampiran pejabatnya, jadi anda mempunyai akses mudah kepada penjagaan yang anda perlukan.

 

Kesihatan dan Kebersihan Mulut

Terdapat lebih banyak bakteria di dalam mulut anda sekarang berbanding dengan orang di Bumi.

Jika kuman-kuman itu menetap di dalam gusi anda, anda mendapat penyakit gusi.

Malangnya, jika anda menghidap kencing manis, anda menghadapi risiko masalah gusi yang lebih tinggi.

Kawalan glukosa darah yang lemah menjadikan masalah gusi lebih berkemungkinan besar.

Bentuk penyakit gusi yang lebih parah dipanggil periodontitis. Apabila anda mencapai tahap ini, gusi anda mula menarik diri dari gigi anda. Bentuk poket di antara gigi dan gusi anda.

Ini dipenuhi dengan kuman dan nanah, dan mendalam. Apabila ini berlaku, anda mungkin memerlukan pembedahan gusi untuk menyelamatkan gigi anda.

Jika tiada apa-apa yang dilakukan, jangkitan akan berlaku untuk memusnahkan tulang di sekitar gigi anda. Gigi boleh mula bergerak atau menjadi longgar.

Gigi anda mungkin gugur atau perlu dicabut.

 

Anda juga boleh mendapatkan Triple Tea / Triple T untuk membantu anda mengatasi masalah kencing manis ini. Dengan mengamalkan secara konsisten anda akan dapat melihat hasil positif dari mengamalkan Triple Tea ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *